146

سرمقاله

سرمقاله
(جمعه ۱۵ اَمرداد ۱۴۰۰) ۰۸:۰۰

1400 ، سال طلایی صنعت پتروشیمی

صنعت پتروشیمی با بهره برداری از 17 طرح پتروشیمی از خرداد سال 99 تا خرداد سال 1400 به تعهد خود عمل کرد و در یک حركت جهشی با بهره برداری از 17 طرح پتروشیمی در سال 99 و نیز 1400 ، سالی طلایی و کم نظیری را رقم زد، بطوریکه این بهره برداری از این طرح ها با سرمایه گذاری 11.4 میلیارد دلار ، ظرفیت تولید صنعت پتروشیمی را 25 میلیون تن در سال افزایش داد.

ظرفیت تولید صنعت پتروشیمی از سال 1342 تا سال 1398 به 65 میلیون تن در سال رسید که این ظرفیت در سال99 به 90 میلیون تن در سال افزایش یافت. خوراک دریافتی صنعت پتروشیمی در سال 99، معادل 40 میلیون تن نفت، گاز و دیگر خوراک ها ( معادل روزانه یک میلون تن نفت خام) به ارزش 6 میلیارد دلار بود.

در حال حاضر 64 مجتمع پتروشیمی و 3 مجتمع یوتیلیتی در صنعت پتروشیمی ایران در حال فعالیت هستند. در سال 1399 صنعت پتروشیمی تولید ۳۴ میلیون تن محصول نهایی و قابل فروش داشت که از این مقدار ۲۴ میلیون تن صادر و ۱۰ میلیون تن در کشور عرضه و درآمدی حدود ۱۵ میلیارد دلار محقق شده است. و براساس برنامه1400، امسال ۴۳ میلیون تن محصول نهایی در این صنعت تولید خواهد شد که از این مقدار ۳۳ میلیون تن صادر و ۱۰ میلیون تن در داخل عرضه می‌شود.

درآمد صنعت پتروشیمی در سال ۱۴۰۰ به ۲۱.۵ میلیارد دلار می رسد که این رکورد تازه‌ای در پتروشیمی است و این صنعت به صنعتی بالای ۲۰ میلیارد دلاری تبدیل می‌شود که برای کشور بسیار بااهمیت است.

در سال 98 صنعت پتروشیمی از 9.4 میلیارد دلار صادرات خود 8.1 میلیارد را به سامانه نیما تحویل داد که تعهد صنعت 6.7 میلیارد دلار بود و در سال 99 نیز از 9 میلیارد دلار صادرات خود 6.4 میلیارد دلار را که بیش از تعهد خود بود عرضه کرد و امسال نیز پیش بینی می شود که از 14.2 میلیارد دلار صادرات 8.2 میلیارد دار به سامانه نیما تحویل شود.

درباره الزام های توسعه صنعت میتوان به الگوی توسعه هوشمند و توجه به نیازهای داخلی اشاره کرد و با توجه به خوراک های در دسترس باید در نظر داشت که الگوی توسعه با گذشته تفاوت دارد و باید ضمن حفظ این شرایط به سمت توسعه زنجیره ارزش حرکت کنیم. در واقع از جمله پارامترهای توسعه در صنعت می توان به دانش فنی، سرمایه و انتخاب هوشمند فناوری اشاره کرد  . با وجود برخی چالش ها تامین دانش فنی میسر است و با تخصیص بهینه منابع مالی و در نظر گرفتن بحث آب و نیز آمایش سرزمین باید به سمت توسعه حرکت کرد.

پیرو سخنرانی معاون وزیر و مدیرعامل این شرکت،  50 طرح فعال پتروشیمی در صنعت وجود دارد . 5 طرح پتروشیمی سال جاری و نیز 6 طرح تا سال 1401 به بهره برداری می رسند و 39 طرح جهش سوم در سال های آتی به بهره برداری خواهند رسید. طرح های خوراک ترکیبی، پیشران و نیز پروپیلن ظرفیت تولید صنعت را افزایش خواهد داد و 33 طرح در قالب طرح های پیشران وجود دارد که 10 طرح مجوزهای لازم را دریافت کرده اند.

شرکت ملی صنایع پتروشیمی آماده اجرای طرح هایی در قالب توسعه زنجیره است، و در این زمینه طرح GTTP اسلام آباد غرب نیز در این راستا در حال ساخت است که در سال1403 به بهره برداری خواهد رسید. با این توصیف می توان به جرات گفت  توسعه صنعت با جدیت ادامه دارد و افزون بر طرح های جهش سوم با طرح های خوراک ترکیبی، پیشران و نیز پروپیلن در مجموع ظرفیت تولید صنعت را به 137 میلیون تن در سال 1404 و در نهایت به 167 میلیون تن در سال 1406 می رساند و خوراک صنعت که اکنون معادل یک میلیون بشکه نفت خام در روز است به 2 میلیون بشکه در روز خواهد رسید.

 

مدیر مسئول نشریه الکترونیکی پیام پتروشیمی 

 

ایمیل را وارد کنید
تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید

لوگو-پیام پترو

سایت اطلاع رسانی روابط عمومی

شرکت ملی صنایع پتروشیمی